top of page
Zoeken

Gratis online programma over gezond zwanger worden

Bijgewerkt op: 18 nov. 2020

Er is dringend nood aan een betere sensibilisering en educatie voor aanstaande ouders die gezond zwanger willen worden of die hindernissen ondervinden bij het vervullen van hun kinderwens. Kinderwens ExpertiseNetwerk lanceert om deze reden in Vlaanderen en Nederland een gloednieuwe online KEN ACADEMY.


De nieuwste cijfers tonen aan dat 15 tot 25 procent van de westerse koppels met vruchtbaarheidsproblemen te maken krijgt.  De wetenschap biedt steeds meer mogelijkheden om een kinderwens in vervulling te laten gaan, maar daarnaast kunnen ook een gezonde levensstijl en een aangepast voedingspatroon de zwangerschapskansen verhogen.

Voormalig minister van Welzijn  Minister Jo Vandeurzen lanceerde eerder al de website gezond zwanger worden, maar uit de vele aanvragen die de afgelopen jaren binnenstroomden bij de Vlaamse kinderwenshuizen bleek dat er meer nood was aan een gestroomlijnde multidisciplinaire preconceptiezorg in Vlaanderen. De KEN Academy zal daarom ook starten met het organiseren van een opleiding in Vlaanderen tot preconceptioneel lifestyleconsulent om zorgverleners kwaliteitsvol bij te scholen en initiatieven in Vlaanderen mee te coördineren.

Hier is een belangrijke rol weggelegd voor artsen, vroedvrouwen, diëtisten en kinesisten. Er zal ingezet worden op zorg gericht op de patiënt. Dat dit belangrijk is blijkt ook uit onderzoek.

Professor Lode Godderis, oprichter Kinderwens ExpertiseNetwerk: “Zowel mannen als vrouwen passen best drie maanden voor de conceptie hun levensstijl al aan. Het gaat hierbij niet alleen over niet roken of geen alcohol drinken, maar ook over gevarieerd en gezond eten. Hiermee vergroot je niet alleen je kans om zwanger te worden, het is ook belangrijk voor de gezondheid van het kind.”

Professor Dominique Hanssen, UHasselt: “Daarnaast zorgt voldoende beweging en sport voor een betere controle van lichaamsgewicht, suiker en bloeddruk. En dit verlaagt dan weer de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.”

Shanti Van Genechten, oprichter Kinderwens ExpertiseNetwerk: “We richten ons vooral op educatie rond gezonde voeding, levensstijl, beweging en stress. Maar ook roken, alcohol, leeftijd, schadelijke stoffen, medicatie, infecties, foliumzuur, vaccinaties en prenatale screening zijn belangrijke aandachtspunten. Via kennisclips helpen we wensouders bij het aanpassen van hun levensstijl op een voor hen haalbare manier.”

Heb jij een kinderwens en heb je interesse in het programma ‘Gezond zwanger worden’? Dan kan je je gratis registreren via www.k-e-n.be


60 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page