top of page

Dromen van kinderen

nu of later

Wil jij later kinderen

of wil je er geen?

Reflecteren over toekomstig ouderschap kan heel waardevol zijn vanaf jong-volwassen leeftijd. Ongeacht wat je keuze ook zal zijn, weet dat een goede algemene gezondheid belangrijk is voor je seksualiteit en je vruchtbaarheid.

Tips en weetjes

Vraag advies aan je arts over welke anticonceptie het beste bij jou past.
 

Bescherm jezelf tegen soa’s.
 

Zit je in een homoseksuele relatie, durf te praten over de reflectie over toekomstig ouderschap.
 

Durf mogelijkheden voor jezelf bespreekbaar te maken om je kinderdroom te kunnen realiseren.
 

Durf andere vormen van ouderschap aan te kaarten (zoals pleegzorg en adoptie).
 

De beste biologische leeftijd om aan kinderen te beginnen is 25 jaar.

Cartoon vruchtbaarheid en leeftijd (2).j

Enkele cijfers

Table age 1.png
Table age 2.png

Huisje, tuintje,

boompje, kindje?

Maar wat als de prins of prinses op het witte paard niet op tijd voorbij komt?

Vanaf je geboorte wordt je als meisje geboren met heel wat eicellen die met de leeftijd alsmaar afnemen. Hoe ouder je wordt hoe minder ook de kwaliteit van je eicellen en zaadcellen en hoe hoger het risico op een zwangerschapsverlies of afwijkingen bij de baby. Vooral 35 jaar is een kantelleeftijd, waarna je kansen op een spontane zwangerschap drastisch beperkt worden.

Bij mannen is de vruchtbaarheid darentegen veel minder afhankelijk van hun leeftijd.

Tips en weetjes

Eicellen invriezen kan voor sommige vrouwen een oplossing bieden, het is wel een dure procedure, namelijk 1.500 tot 3.000 euro per cyclus.


De kansen op een succesvolle zwangerschap  zijn 30 tot 40% kans op slagen als er 10 eicellen beschikbaar zijn.


Vries je eicellen in voor de leeftijd van  35 jaar, hoe jonger hoe meer kans op slagen

Getuigenis

Als prille twintiger had ik een perfect beeld voor ogen over hoe mijn leven er zou gaan uitzien. Ik zou op gepaste leeftijd een leuke partner ontmoeten, we zouden van onze vrijheid genieten en op termijn ook samen een leuk gezinnetje stichten. Maar de tijd gaat snel en voordat ik het goed en wel besefte, was het tien jaar later en had ik de ware liefde nog steeds niet gevonden. Bijgevolg bleef ook mijn kinderwens onbeantwoord.

 

Ondanks mijn sterke kinderwens had ik voor mezelf uitgemaakt dat ik liever niet alleen aan het moederschap wou beginnen. Stilaan nam ik dus afscheid van mijn kinderwens en dat viel me erg zwaar. Zeker toen een goede vriendin aangekondigde dat ze zwanger was, stelde ik me meer dan ooit de vraag waarom dit geluk mij niet kon overkomen. Ik zag mijn ouders steeds weer opnieuw opleven wanneer hun drie kleinkinderen op bezoek kwamen en vond het erg jammer dat ik hen dit geluk zelf ook niet kon schenken. 

 

De ongewenste kinderloosheid ging stilaan mijn hele leven beheersen en ik kreeg last van concentratiestoornissen op het werk. Veel van wat in de komende jaren zou gebeuren, zou dan ook bepalend zijn voor hoe mijn leven er later zou gaan uitzien. Ik besefte meer dan ooit dat de tijd nu wel een beetje begon te dringen. Dit gaf me een erg benauwd gevoel; het was net alsof ik op een tijdbom leefde. Uiteindelijk heb ik enkele goede vrienden in vertrouwen genomen en zij hebben me een laatste duwtje in de rug gegeven richting professionele hulp.

Ik heb toen een gesprek gevoerd over wat ouderschap voor mij betekende en wat mijn visie hierop was. De hulpverlener bracht mij in contact met een vruchtbaarheidsexpert om informatie in te winnen over het invriezen van mijn eicellen.  In die periode botste ik bij toeval ook op een interessante documentaire over cryopreservatie.  Dit gaf me het inzicht dat dit wel eens dé oplossing kon zijn voor mij en uiteindelijk heb ik de beslissing genomen om er voor te gaan.  Ondanks het hoge kostenplaatje (zowat 6000 euro uit eigen zak betaald) ben ik erg blij dat ik toch heb doorgezet, want vanaf toen is het stilaan beter beginnen gaan.  Doordat de biologische tijdsdruk wegviel, kreeg ik meer ademruimte om de vele vragen in mijn hoofd stapsgewijs aan te pakken. 

 

Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om het kluwen van praktische, financiële en ethische bekommernissen rond alleenstaand moederschap te ontwarren en heb ik er uiteindelijk vol overtuiging voor gekozen om toch een alleenstaande mama te worden.

Vol trots kan ik nu dan ook zeggen dat ik onlangs moeder ben geworden van een flinke zoon.

Kristel, 36 jaar

Cartoon vruchtbaarheidsmeter.jpg

IVF is GEEN sprookje

Weet dat medisch begeleidde vruchtbaarheidsbehandelingen veel koppels kunnen helpen, maar dat er geen volledige zekerheid is dat je kinderwens kan ingevuld worden via deze techniek.

 

Ben je jonger dan 35 jaar, dan kan je het eerste  jaar onbeschermd vrijen,  zonder medische hulp te zoeken. Ben je ouder dan 35 jaar, dan kan je best na zes maanden onbeschermd vrijen al een arts raadplegen.

Een behandelingstraject is vaak een langdurige project met groot impact op het mentale maar ook sociale, professionele en financiële welzijn van deze koppels. Voor psychosociale ondersteuning kunnen zij beroep doen op onze erkende kinderwensconsulenten via www.kinderwens.org

Realiteit

Vrouwen jonger dan 35 hebben ongeveer 30% kans op een succesvolle zwangerschap bij de eerste IVF-poging.


Op de leeftijd van 40 is dat nog slechts 10%.


De kansen op een succesvolle zwangerschap na de leeftijd van 45 zijn bijna nihil.

bottom of page